Kulgrill – tips til optænding og den perfekt smag

0
448

Elsker du som så mange andre den helt autentiske oplevelse af grill? Elsker du hyggen, processen og den gode stemning, grillen kan skabe? Så elsker du helt sikkert også at grille på en kulgrill. Den traditionelle kulgrill, der er god til at udvikle stærk varme, har med dens herlige duft af grillmad en evne til at gøre sommeraftenerne helt specielle. I denne guide får du hjælp til at tænde op i din kulgrill, og du får nogle uundværlige tips til at sikre bedre smag i din grillmad.

 

Sådan starter du kulgrillen

Når du skal grille på en kulgrill, skal grillen altid anbringes på et solidt og plant underlag, og den bør ikke flyttes, når den først er tændt. Stil aldrig grillen midt i et gangareal, indenfor eller i nærheden af brandbart materiale.

 

Du kan tænde op i grillen med trækul eller briketter. Her er trækullet bedst, hvis du skal lave mindre kødstykker, og briketterne egner sig bedst til langtidsstegning. Ligegyldigt hvilken brændsel du bruger, bør du være rundhåndet med mængden men sørge for at skabe lidt friplads i den ene side af grillen, så kødet kan flyttes væk fra varmen.

 

En kulgrill kan godt tage en halv time til tre kvarter at tænde op. Brug med fordel optændingsbriketter, grillvæske eller optændte krøllede aviser – aldrig benzin eller petroleum! Du kan hjælpe flammerne lidt på vej ved at puste på gløderne – men ikke så kraftigt, at gløderne flyver. Grillen er først klar til brug, når flammerne har lagt sig, og brændslet gløder.

 

Det gode resultat afhænger af varmereguleringen. Varmen kan justeres ved at flytte risten tættere eller længere væk fra gløderne eller ved at rykke kullene ud til siden.

 

Bedre smag i grillmaden

Og nu skal grillmesteren sørge for, at maden smager godt!

 

Tilbereder du kød, bør du bruge trækul af bøg og birk, da disse giver ekstra god smag til kødet. Drys lidt tørrede krydderurter direkte ned i gløderne. Større kødstykker bliver bedre, hvis de koges, før de grilles. Lad være med at vende kødet på grillen de første minutter, hvis du vil bevare saften i kødet.

 

Laver du grillspyd, kan du med fordel lægge træspyddene i vand en halv time før brug. Så hænger kødet nemlig ikke fast i spyddene.

 

Vil du lave bagekartofler på din grill, mørnes de hurtigere, hvis du lægger dem i alufolie og direkte ned i gløderne.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here