Mange danskere elsker deres grillmad – og med god grund. For det smager jo godt. Ikke desto mindre har grillmadens sundhed været til debat. Er grillmaden sund eller måske direkte usund? Her får du et kort overblik over, hvad du bør være opmærksom på, når du griller.
Kød, kød og kød
Grillspyd med kylling, pølser eller store røde bøffer. Det er ofte kødet, vi vælger som hovedingrediens, når vi griller. Det betyder også, at de fleste får spist mere kød, end de ellers ville, når de griller. Desværre indeholder kød meget fedt og ingen kostfibre, hvilket ikke er optimalt for sundheden.
Løsning: Vær ekstra opmærksom på dit kødindtag og spis ikke mere, end du plejer. Sørg også for, at der er masser af grøntsager på grillen. Mange grøntsager smager virkelig skønt, efter de blevet grillet. Der er næsten ikke grænser for, hvilke grøntsager man kan grille. Det kan for eksempel være:
- Kartoffel
- Peberfrugt
- Tomat
- Svampe
Giftige stoffer i røgen
Når man griller kød, drypper der fedt ned på kullene eller på grillstenen. Dette gælder alt slags kød også fisk eller kylling. Når fedtet fra kødet rammer stenene, dannes der røg med tjærestoffer. Denne form for tjærestof er desværre kræftfremkaldende. Hvis kødet er blevet meget hårdt eller sort, dannes der ligeledes tjærestoffer.
Løsning: Fjern altid det sorte og brændte fra maden, inden du spiser det. Sørg desuden for, at grillen rengøres efter brug. Det kan også være en løsning at pakke kødet ind i alufolie, mens det grilles. Man kan vælge at koge eller stege kødet først på det almindelige komfur, inden man griller. Så behøver man ikke at grille det så længe. Sørg altid for god afstand mellem kul og mad og undlad at grille kød på meget høje temperaturer.
Grillmad kan være sundt – men med forbehold
Det endelige svar må være, at grillmad sagtens kan være lige så sundt som alt andet mad, vi spiser. Det handler om at tage sine fornuftige forbehold. Hvis man griller mange dage om ugen og spiser en stor mængde brændt kød hver gang, så er grillmad usundt. Men sørger man for at holde grillen ren, holde røgen på et minimum, spise masser af grøntsager og kun en smule kød, så er grillmad ganske sundt. Så der er heldigvis ingen grund til at undgå grillmad fuldstændig. Tænd op i grillen, nyd de varme aftener, god mad og hyggelige stunder sammen.